Wednesday, 15 October 2014

Karbohirat, Lemak, Protein , Air, Vitamin dan Mineral




Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada pelajar sekalian,
Untuk sesi pembelajaran kali ini , kita akan belajar mengenai pemakanan sukan iaitu karbohirat, lemak, protein, air, vitamin dan mineral. Pelajar semua perlu menjawap soalan yang diberikan berdasarkan informasi yang ada dalam blog ini.


Definisi pemakana sukan bagi individu yang aktif secara fizikal dilihat dari dua aspek pemakanan bagi pertandingan dan pemakanan bagi latihan.

Bidang pengajian yang mengaplikasikan strategik pemakanan untuk menggalakkan kesihatan, adaptasi kepada latihan, pemulihan dan prestasi optimun semasa latihan dan perlawanan.




Karbohirat, Lemak dan Protien





Apakah yang diperlukan dalam diet atlet remaja?

Atlet remaja perlukan :

  •  Tenaga yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang normal serta aktiviti fizikal.
  •   Karbohidrat yang mencukupi untuk menyimpan bekalan tenaga.
  •   Protein yang mencukupi untuk pertumbuhan tetapi tidak berlebihan kerana ia boleh meningkatkan risiko dehidrasi
  •  Air yang mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi dan meningkatkan stamina.
  • Lemak yang mencukupi tetapi tidak berlebihan. Pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan dan prestasi (contoh : zat besi dan vitamin-vitamin B).  Pelbagai sumber kalsium dan vitamin D untuk memastikan tulang sihat.
  •  Makanan yang kaya dengan zat besi untuk mencegah anemia yang boleh mengurangkan stamina dan tahap pencapaian.
  • Pelbagai jenis makanan mengikut keperluan kalori anda:

Berikut adalah contoh menu untuk seorang atlet remaja yang memerlukan 2500 kcal sehari :
Waktu Makan
Contoh Menu
Sarapan
2 keping roti dengan marjerin
1 biji telur
½ cawan bijirin sarapan
1 potong betik
1 gelas susu rendah lemak
Minum Pagi
2 keping karipap
1 gelas susu soya
Makan Tengah Hari
2 cawan nasi
1 ketul ayam / ikan
1 mangkuk sup sayur campur + tauhu
1 cawan daun salad dan timun
1 gelas air kosong
1 biji pisang
Minum Petang
1 cawan bubur kacang hijau
1 cawan teh
Makan Malam
1 mangkuk mi sup (dengan ayam / daging, bebola ikan dan sayur-sayuran)
1 potong jambu batu
1 gelas air kosong
Minum Malam
3 – 6 keping biskut
1 gelas susu rendah lemak




Apakah corak pengambilan makanan yang sesuai sebelum sesuatu acara sukan?
  •      Tujuan utama pengambilan makanan sebelum sesuatu acara sukan adalah untuk mengelakkan rasa lapar sebelum atau semasa latihan atau pertandingan, serta mengekalkan paras optimum glukosa dalam darah.

  •    Sasaran utama pemakanan adalah untuk menyediakan makanan yang tinggi karbohidrat terutamanya karbohidrat kompleks, jumlah protein yang sederhana dan sedikit lemak.

  •      Jumlah makanan yang perlu dimakan bergantung kepada tempoh masa yang ada sebelum acara sukan itu bermula.

  •        Berikut adalah contoh corak pengambilan makanan yang boleh diikuti :


Hidangan /Snek
Selang masa
Contoh
Snek
½ - 1 jam sebelum
1-2 keping roti
Air kosong
Hidangan ringan
2 - 4 jam sebelum
1 set sandwic tuna
1 potong betik
Air kosong
Hidangan berat
4 - 5 jam sebelum
1½ - 2 cawan nasi
1 ketul ayam / ikan bakar
½ cawan sayur yang dimasak atau 1 cawan sayur mentah
Jus Oren


Apakah diet yang dicadangkan selepas sesuatu acara?

Glikogen di dalam otot dapat diganti dengan optimum dengan memakan atau meminum sumber yang tinggi karbohidrat sejurus selepas sesi latihan, dan sekali lagi 2 jam kemudian. Ini bermakna anda perlu minum minuman yang tinggi karbohidrat sejurus selepas latihan dan makan hidangan yang tinggi karbohidrat dalam tempoh 2 jam selepas itu.   
Adakah atlet remaja memerlukan protein tambahan?

Berdasarkan Saranan Keperluan Nutrien Malaysia (Recommended Nutrient Intake Malaysia, RNI), saranan keperluan protein untuk remaja adalah antara 1.0 hingga 1.2 g bagi setiap kilogram berat badan sehari.
Atlet yang baru memulakan program latihan perlu mengambil 1.0 hingga 1.5 g protein bagi setiap kilogram berat badan sehari sementara atlet yang menyertai acara lasak memerlukan antara 1.2 hingga 1.4 g protein bagi setiap kilogram berat badan sehari. Contohnya, jika berat badan anda adalah 60 kg dan anda baru memulakan latihan, anda memerlukan 60 – 90 g protein sehari. Pengambilan 2 gelas susu, 2 hingga 3 ketul ikan / ayam, 2 keping keju, 2 potong tauhu dan 1 cawan kekacang sehari boleh memenuhi keperluan protein anda.
Perlu diingatkan bahawa mengambil protein yang melebihi jumlah yang disarankan tidak akan menjadikan otot anda lebih besar atau kuat. Malahan dengan mengambil protein melebihi jumlah tenaga yang diperlukan akan menyebabkan protein disimpan sebagai lemak, bukannya otot. Protein yang berlebihan, sama ada diambil melalui makanan atau suplemen makanan, akan menyebabkan dehidrasi serta meningkatkan berat badan. Dalam masa yang sama ia akan meningkatkan kehilangan kalsium dari badan.
Mengapa air penting bagi atlet remaja?

Air memainkan peranan yang kritikal dalam pemeliharaan kesihatan dan prestasi yang optimum atlet remaja.
Salah satu fungsi air yang sangat penting adalah untuk menyejukkan badan. Semasa anda bersukan, otot yang bekerja akan menghasilkan tenaga dan ini akan meningkatkan suhu badan. Peningkatan suhu badan akan menyebabkan badan anda berpeluh dan apabila peluh ini sejat, badan anda akan berasa sejuk. Sekiranya peluh yang keluar ini tidak diganti dengan meminum air dengan banyak, imbangan air di dalam badan akan terganggu dan menyebabkan dehidrasi.

Berapakah jumlah air yang diperlukan untuk mengelakkan dehidrasi?
·    Jadual di bawah memberikan saranan am pengambilan air untuk mengelakkan dehidrasi. Walau bagaimanapun, saranan ini mungkin berbeza, bergantung kepada suhu persekitaran, kelembapan dan jenis sukan.


Masa
Jumlah Air
1-2 jam sebelum acara
300 - 400 ml air sejuk (10°C - 22°C)
10-15 minit sebelum acara
300 - 350 ml air sejuk
Semasa latihan
100 - 200 ml air sejuk
Selepas latihan
350 – 700 ml air sejuk


Adakah atlet remaja memerlukan suplemen vitamin dan mineral?

Walaupun suplemen vitamin dan mineral boleh memperbaiki status pemakanan seseorang yang mengambil hidangan yang kurang kandungan nutrien, tiada data saintifik yang menyokong penggunaan suplemen makanan secara am untuk meningkatkan prestasi atlet.

Suplemen vitamin dan mineral mungkin akan memberi kepercayaan yang salah, di mana peningkatan prestasi akan dikaitkan dengan suplemen dan bukannya atas usaha serta latihan gigih yang dilakukan. Dapatkan nasihat doktor sebelum membuat keputusan untuk mengambil sebarang jenis suplemen makanan. 



SOALAN
NAMA....................................................                                                                             TINGKATAN ...........................
Jawab semua soalan dibawah

1.       NYATAKAN DEFINISI  PEMAKANAN SUKAN?
........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2.       APAKAH KEPENTINGAN PEMAKANAN SUKAN KEPADA  ATLET ?
I               ...........................................................
II.            ...........................................................
III.           ...........................................................

3.       NYATAKAN  6 NUTREIN MAKANAN DALAM PEMAKANAN SUKAN?
                                 i.            .............................................................
                               ii.            ...............................................................
                              iii.            ...............................................................
                             iv.            ................................................................
                               v.            .................................................................
                             vi.            ..................................................................

4.       BERIKAN 3 JENIS MAKANAN YANG TIDAK SESUAI DIAMBIL KETIKA SEBELUM PERTANDINGAN DALAM SUKAN GYMNASTIK.
                              i.               .............................................................
                            ii.               ..............................................................
                           iii.               .............................................................

5.        APAKAH MAKANAN YANG SESUAI UNTUK ATLET RUGBY KETIKA LATIHAN
i.           .............................................................
ii.          ..............................................................
iii.         .............................................................

6.       NYATAKAN ASPEK YANG PERLU DIAMBIL KIRA DALAM PEMAKANAN SUKAN
i.           .............................................................
ii.          ..............................................................
iii.         .............................................................

iv        .............................................................


Rujukan:

Jamie Stang, Mary Story, 2005. Guidelines for Adolescent Nutrition Services. Center for Leadership, Education and Training in Maternal and Child Nutrition, University of Minnesota. Page 1 - 206.




No comments:

Post a Comment