Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Tajuk pemakanan sukan kita kali ini ialah pemakanan sebelum ,semasa dan selepas latihan dan pertandingan. tajuk kali ini melibatakankan pemakanan kepada atlet dan sukan yang terlibat.pelajar semua perlu mengenalpasti jenis makanan yang sesuai untuk atlet. Untuk maklumat tambahan, pelajar perlu rujuk buku teks sains sukan. Sebarangan soalan pelajar boleh komen post ini atau boleh tanya secara langsung kepada saya :)
Makanan sebelum
pertandingan
Semasa aktiviti
fizikal yang giat (vigoron), otot akan memilih sumber tenaga dari karbohidrat
berbanding lemak. Ini adalah kerana tenaga daripada karbohidrat lebih senang
diperolehi tanpa perlu memerlukan bekalan oksigen yang banyak. Sumber tenaga
yang paling cepat diperolehi ialah glikogen yang di simpan dalam otot-otot.
· Atlit yang menceburi acara marathon,
berbasikal jarak jauh, mendayung memerlukan bekalan karbohidrat yang lebih
tinggi. Bekalan tersebut biasanya disimpan di otot dan hati
· Jangan makan terlalu kenyang sebab perut
yang penuh dengan makanan berkecenderungan mengalami kecederaan terutama dalam
sukan . Ini disebabkan darah akan tertumpu di bahagian organ penghadaman dan
kurang di bahagian otot dan otak yang
diperlukan untuk aktiviti fizikal
· Amalkan makanan yang mengandungi
karbohidrat kerana ia lebih mudah dan cepat dihadam daripada makanan yang
mengandungi lemak
· Elakkan makan yang pedas dan minuman
yang bergas. ini akan menganggu proses
penghadaman. Atlit akan meras tidak selesa semasa pertandingan kerana perut
akan memulas dan menyebabkan sendawa (burping)
· Cecair yang diminum harus senag
diserap dan dihadam. Susu, kopi dan teh harus dielakkan sebelum pertandingan
kerana minuman ini susah untuk dihadamkan. Air adalah minuman yang paling
sesuai
· Seseorang atlit harus
sekurang-kurangnya makan 2 – 3 jam sebelum sesuatu pertandingan. Ini
membolehkan makanan dihadam dan perut tidak rasa penuh. Pada masa yang sama,
atlit juga tidak harus rasa terlalu lapar sebelum pertandingan
Pemakanan semasa
pertandingan
Jangkamasa
pertandingan yang lama akan mengakibatkan kehilangan air dan sesetengah mineral
melalui proses perpeluhan. Sumber tenaga karbohidrat juga akan kehabisan.
Adalah penting untuk menitik beratkan tiga nutrien tersebut semasa
pertandingan.
i) air
seseorang atlit akan
kehilangan air yang banyak terutamanya jika bertanding dalam keadaan cuaca yang
panas. Air akan hilang melalui peluh juga akan mengakibatkan peningkatan
kepekatan darah dan menurunkan volum darah. Penurunan volum darah ini membawa
akibat kepada jantung kerana jantung terpaksa mengepam lebih cepat lagi. Banyak
gejala yang buruk akan timbul seperti dihidrasi dan stress haba akan menyusul
akibat kekurangan kandungan air dalam badan. Meminum air yang banyak adalah
pendekatan yang wajar kepada atlit tersebut. Air sejuk adalah diutamakan kerana
ia memudahkan penyerapan berlaku di organ penghadaman
Pemakanan selepas
pertandingan
Acara-acara yang
mempunyai masa rehat yang cukup (selepas 3 jam atau pada hari berikutnya) atlit
harus memberi tumpuan kepada pemakanan yang dapat membekalkan tenaga untuk
menggantikan tenaga yang telah digunakan. Makanan berkarbohidrat dalam bentuk
cecair adalah sesuai untuk mereka. Atlit tidak perlu mengambil suplemen vitamin
atau mineral yang banyak pada ketika ini. Atlit digalakkan makan makanan yang
seimbang dan pada masa yang betul.
i) Makanan seimbang
Makanan yang
mengandungi jumlah protein, karbohidrat, lemak, vitamin, garam mineral dan air
yang betul disebut sebagai makanan seimbang
Kuantiti makanan
yang diperlukan berbeza antara seorang dengan orang yang lain. Keperluan
makanan bergantung kepada umur, saiz dan aktiviti yang kita lakukan.
Makanan yang
mengandungi karbohidrat, lemak dan protein sering disebut sebagai makanan
bertenaga tinggi. Ini kerana makanan ini mempunyai nilai kalori yang tinggi.
Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran hijau mempunyai nilai kalori yang
rendah. Makanan ini tidak membekalkan tenaga tetapi mengandungi banyak vitamin,
mineral, air dan bertindak sebagai pelawas.
Jenis Makanan
Kumpulan Makanan
Makanan membina
tubuh
Kaya dengan protein.
Daging, ikan, ayam,
itik
1 hidangan = 1 kota
mancis
Kekacang seperti
dal, kacang tanah, kacang hijau, tauhu
Telur dan susu
Makanan memberi
tenaga
Nasi dan makanan
lain memberi tenaga
1 hidangan = 1 cawan
nasi (padat)
1 hidangan ubi = 1
cawan atau 1 ukuran sederhana
Lemak dan minyak
Makanan menjauhkan
Penyakit
Sayur berdaun dan
berwarna kuning
1 hidangan = ½ cawan
dimasak atau 1 cawan mentah (kankung,bayam,sawi,cekur manis,kelor,pucuk
ubi,pucuk paku)
Makanan yang kaya
dengan vitamin C
1 hidangan = 1
ukuran sederhana atau 93.75g (jambu batu,tomato,oren,betik,nanas dan lain-lain
Buah-buahan dan
sayur-sayuran lain
1 hidangan = 1 hiris
atau ukuran sederhana (labu manis,lobak merah,kacang panjang, terung, bendi dan
lain-lain)
Bantuan Ergogenik Pemakanan
Istilah bantuan
ergogenik ( asal bahas Yunani “ergo” yang bermaksud kerja ) mula muncul dalam
majalah pemakanan sejak 20 tahun yang lalu. Terdapat banyak pembekal makanan
telah mengiklankan hasil produk mereka yang dapat meningkatkan prestasi
seseorang atlit yang mengambilnya. Bantuan ergogenik adalah bahan nutrien /
makanan yang dapat membantu menggantikan simpanan tenaga yang kehabisan semasa
aktiviti fizikal dan juga memulihkan bekalan tenaga yang kehabisan semasa
aktiviti fizikal dan juga memulihkan bekalan tenaga dengan cepat selepas
sesuatu aktiviti fizikal yang berat.
Tokokan Karbohidrat
Penambahan simpanan
karbohidrat dalam glikogen otot dan hati dikenali sebagai tokokan karbohidrat
atau dikenali sebagai kompensasi glikogen. Teknik ini biasanya digunakan untuk
atlit acara tahan lasak seperti pelari marathon, lumba basikal lebuhraya dan
trithlon. Bekalan glikogen ke otot dan hati boleh ditingkatkan dalam
mengurangkan latihan dan pada masa yang sama menambahkan pengambilan makanan
yang kaya dengan karbohidrat.
Pengambilan
karbohidrat yang berlebihan harus djalankan selama seminggu sebelum hari
pertandingan. Pengurangan volum dan intensiti latihan sekurang-kurangnya 48 jam
sebelum hari pertandingan membolehkan badan menyingkirkan sebarang hasil
buangan metabolik yang mungkin menjejaskan prestasi atlit tersebut. Fasa
tokokan karbohidrat ada tiga fasa iaitu:
Fasa 1: Hari 1 –
2 : Latihan berintensiti tinggi,
pengambilan karbohidrat norma
Fasa 2: Hari 3 –
5 : Latihan dikurangkan,
peningkatan pengambilan karbohidrat ( 70 %)
Fasa 3: Hari ke –
6 : Hari pertandingan, selepas pertandingan
pemakanan seperti biasa.
Sumber : Buku Sumber
Sains Sukan.
MGM National Harbor Casino - Mapyro
ReplyDeleteMGM National Harbor 경주 출장샵 Casino 부천 출장안마 is situated just north 공주 출장안마 of Las 김해 출장안마 Vegas, and offers all the 남양주 출장안마 amenities you're looking for. In addition to a casino, it also offers